Stamboom generator

Logo

 
De stamboom generator is een sjabloon voor het genealogie-programma Aldfaer. Dit sjabloom genereert de gegevens voor een stamboom, welke daarna nog verder verwerkt moeten worden met het freeware programma dot om het gewenste plaatje te maken.

Stamboom

Het sjabloon herkent kwartierherhalingen. Herhaalde voorouders worden slechts één keer vermeld. De bovenstaande stamboom geeft hier een voorbeeld van.

Niet alle opties die in het Aldfaer programma aan of uit gezet kunnen worden, worden door dit sjabloon gebruikt. Behalve de wel gebruikte Aldfaer opties zijn er ook nog een aantal  opties die in het sjabloon zelf ingesteld kunnen worden. Tevens zijn er enkele opties waar je bij het uitvoeren van het sjabloon om gevraagd wordt. Als je de interne opties regelmatig wijzigt, dan is het waarschijnlijk verstandiger om een aantal kopieën van het sjabloon te maken, elk met een andere instelling. Alle interne opties zijn te vinden aan het begin van het sjabloon. Daar staan ook nog wat andere opmerkingen die het waard zijn om gelezen te worden.

Voor alle volledigheid: gebruik van het sjabloon is niet aan beperkingen gebonden. Wel waardeer ik het als je bij verdere verspreiding (in al of niet gewijzigde vorm) een bronvermelding opneemt.

Hieronder kun je een installatieprogramma downloaden, dat het sjabloon in de Aldfaer sjabloon map plaatst (gewoonlijk is dit C:\Program Files\Aldfaer\Aldfaer sjablonen). Het sjabloon is dan vanuit Aldfaer aan te roepen met het menu Overzichten > Eigen rapporten. Als je wilt kun je tijdens de installatie ook een andere map opgeven. En als je niet van installatieprogramma's houdt, dan kun je hieronder ook alleen het sjabloon downloaden.


programma: Stamboom generator

platform: Aldfaer 3.3.1

versie: 1.5

help-informatie: in het sjabloon

taal: Nederlands

installatieprogramma bijgevoegd: ja

installatieprogramma: StamboomInstaller.exe (262k)

sjabloon zonder installatieprogramma: Stamboom.asj (24k)

bekende problemen: Er zijn geen problemen bekend.

Het bovenstaande sjabloon gebruikt een aantal functies die pas in Aldfaer 3.3.1 geïntroduceerd zijn. Als je nog een oudere versie van Aldfaer hebt, gebruik dan het sjabloon hieronder.

programma: Stamboom generator

platform: Aldfaer

versie: 1.1

help-informatie: in het sjabloon

taal: Nederlands

installatieprogramma bijgevoegd: ja

installatieprogramma: StamboomInstaller.exe (261k)

sjabloon zonder installatieprogramma: Stamboom.asj (18k)

bekende problemen: Er zijn geen problemen bekend.


Dot

Dot is onderdeel van het graphviz pakket, dat is ontwikkeld door AT&T. Dit pakket kan gratis opgehaald worden van www.research.att.com/sw/tools/graphviz/download.html.

Er zijn twee manieren om dot uit te voeren. Ten eerste is er het programma GVUI, ook een onderdeel van het graphviz pakket. Dit programma geeft op een redelijk gebruiksvriendelijke manier toegang tot dot en andere graphviz programma's.

MS-DOSZelf vind ik het eenvoudiger om een MS-DOS venster te openen, met het commando cd naar de Aldfaer uitvoer map te gaan (zoals opgegeven in het Aldfaer menu Instellingen > Bestanden > Overzichten), en daar het volgende commando te gebruiken: dot stamboom.gvz -ostamboom.png -Tpng. Dit maakt een grafisch bestand met de naam stamboom.png van de gegevens in het door het sjabloon gegenereerde bestand stamboom.gvz (stamboom.txt voor versie 1.1 van de stamboom generator).


Top of page

Bugs in the Netscape 6 browser distort most pages of this site. If this annoys you, use Internet Explorer, Netscape Communicator/Navigator or Opera instead. © All material on this site is owned by Berend Meijer. You are not allowed to copy any of the text, images, music, sounds, scripts or other contents unless you get his permission first. You are also not allowed to use any of the text, images, music, sounds, scripts or other contents outside the context of this site.